čtvrtek 8. srpna 2013

Bylinné čaje pro vaše zdraví

Nic na světě nedokáže potěšit tak, jako uklidňující šálek bylinného čaje. Ale kromě toho, že bylinné čaje jsou skvělé pro relaxaci a neobsahují kofein, bylinný čaj má mnoho výhod pro vaše zdraví. Dokáže uklidnit bolesti břicha, zmírnit nespavost a uvolnit mysl. Pití bylinného čaje může být také výborným zdrojem vitamínů a minerálů. Pokud jde o výběr bylinných čajů, je důležité vybírat pouze z čajů které jsou vyrobeny z vysoce kvalitních surovin. Pokud chcete pít čaj kvůli jeho léčivým vlastnostem, pak se určitě vyhněte těm, které obsahují přidaná barviva a příchuťi. Existuje mnoho bylinných čajů z kterých můžete vybírat. Zde jsou některé z nejčastějších bylinných čajů. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet něco nového!

Mátový čaj
Doporučuje se nejčastěji ke zmírnění příznaků nadýmání a plynatosti a ke zmírnění svalových křečí. Je také vhodný při žaludeční nevolnosti (bez zvracení). Na mátový čaj můžete používat čerstvé bylinky ze zahrady, nebo i sušené.

Zázvorový čaj
Zázvor může být použit k boji proti nevolnosti nebo zvracení. Udělejte si čaj z čerstvého kusu kořene zázvoru, přidejte čerstvou citrónovou šťávu a med, pokud máte rýmu, chřipku nebo jste nachlazení. Zázvorový čaj je ideální na zahřátí organismu.

Heřmánkový čaj
Jemný a uklidňující nálev z heřmánku je užitečný při nespavosti. Heřmánkový čaj také zlepšuje trávení po jídle. Doporučuje se v případě kašle a bronchitidy, když máte rýmu nebo horečku, nebo jako kloktadlo při bolestech v krku nebo dutině ústní.

Rooibos
Rooibos je bohatý na vitamín C a minerály, a má řadu zdraví prospěšných vlastností a výhod. Roste v Jižní Africe a má antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci v obraně před nemocemi a příznaky stárnutí. Rooibos také pomáhá při kožních problémech, jako jsou ekzémy.

Čaj z meduňky
Používá se na zlepšení nálady a také může přispět ke zlepšení koncentrace. Je bezpečný a vhodný i pro děti a také může pomoci odstranit noční můry, když jej děti pijí před spaním.

Pampeliškový čaj
Pampeliška, pokud ji pijeme jako čaj je dobrá na čištění jater. Pomáhá obnovit játra a zlepšit jejich funkci. Pampeliška může také pomoci při tvorbě žluči, která pomáhá v trávicím procesu.

Šípkový čaj
Šípkový čaj je jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který je velice důležitý pro imunitní systém, a celkové lidské zdraví. Funguje jako prevence a léčba nachlazení, chřipky a rýmy.


Bylinné čaje jsou nízkokalorické, osvěžující nápoje, které mají četné léčivé vlastnosti. Bohužel je škoda že mnoho lidí si na pití bylinkových čajů vzpomene pouze tehdy, když jsou nemocní.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat